SIRUSA
Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A.
Dijous, 4 de novembre del 2021
«Les nostres accions, el nostre futur», jornada científica de Mediterrània - URV
6b6296918c1934eab968a1d2ad85325e4af8c2d1
L’edició de les XXIX Jornades Científiques, organitzades per Mare Terra Fundació Mediterrània i la Universitat Rovira i Virgili (URV) es van dedicar a abordar “Les nostres accions el nostre futur”. Van tenir lloc el dijous 4 de novembre en sessió online, prèvia inscripció i amb registre d’assistents, en total una seixantena de persones.
La Jornada buscava conèixer alternatives sostenibles per millorar les accions com una via per cuidar del  planeta. Experiències personals, estudis realitzats, fins i tot desmitificar part de la història del consum per tal de respondre al ritme de creixement insostenible de la societat amb el consegüent impacte sobre el medi ambient. 
SIRUSA va participar en la taula rodona, on es va posar a debat «els nostres hàbits de consum». Armengol Grau, director gerent de la planta, va exposar «l’impacte de tot el que fem les persones, que en l’àmbit dels residus és clarament visible, ja que d’acord amb el segon principi de la termodinàmica el residu zero no existeix». També va parlar de «l’ètica individual dels comportament». Ha estat acompanyat a la taula per Elvira Vidal, tinenta d’alcalde i consellera de Contractació, Capacitats Diverses i Benestar Animal que ha explicat algunes iniciatives municipals, especialment els horts urbans. Albert Vilalta, director d’assumptes institucionals i industrials d’Ecoplanta, que ha exposat estudis, estadístiques i comparacions diverses, com per exemple els consums d’energia en viatges en avió o vehicle i l’impacte que suposa. Ha moderat el debat Núria Folch, responsable de comunicació de la Fundació MT Mediterrània, que ha anat posant sobre la taula temes diversos per buscar l’exhaustivitat del tema.
Han completat la Jornada les ponències de Miguel Ángel Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments i divulgador científic, que ha parlat del «lio amb els aliments naturals». Raquel Iglesias, directora general de Dríade Soluciones Medioambientales que ha exposat com el disseny del que comprem també compta a l’hora de reciclar. Cristina Fernández, periodista especialitzada en consum responsable, que s’ha centrat en la importància del malbaratament alimentari. Maria del Mar Pàmies, investigadora principal del grup de recerca Factor Humà, Organitzacions i Mercats (URV), ha  explicat com la COVID-19 ha impactat en els nostres hàbits de consum, i Gisela Pahissa, impulsora del Rebost de Sant Feliu, que amb el seu projecte de vida mostrat com en les nostres vides diàries un consum responsable és possible.